Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Droogte in de tuin aanpakken door wateropvang

In augustus 2022 werd in de Rijn de laagste waterstand ooit gemeten. Door de verandering van het klimaat hebben we in Nederland steeds vaker te maken met langdurige droogte in de tuin en wordt het ook steeds moeilijker om een mooie groene tuin te houden tijdens de zomerperiode.

Het is daarom verstandig om tijdens de aanleg van uw tuin en terras te kijken naar de mogelijkheden om droogte in de tuin te voorkomen of het negatieve effect te verminderen. Sierbestrating-Nederland heeft voor u een aantal mogelijke oplossingen tegen verdroging van beplanting onder elkaar gezet.

Water opvangen in de tuin

Een van de effectiefste methodes om droogte in de tuin aan te pakken is water bergen in eigen tuin. Water opvangen in de tuin kan natuurlijk door het aansluiten van de regenpijp op een waterton. Maar met langdurige droogte in de tuin is zelfs een flinke waterton op een gegeven moment leeg. Voor het opvangen van grotere hoeveelheden regenwater biedt Sierbestrating-Nederland de volgende producten aan; ondergronds de ACO regenwaterbufferingstank.

ACO regenwaterbufferingstank

De ACO regenwaterbufferingstank wordt ingegraven onder de grond en geleverd met pomp en een overloop naar de HWA-riool. De ACO-regenwaterbufferingstank heeft een opslag van maar liefst 2000 liter water. Regenwater wat u kan gebruiken om de tuin te beregenen in de zomer. Maar dit opgeslagen regenwater kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet en zelfs als water voor de wasmachine.

Water infiltreren in de tuin

Een andere manier om droogte in de tuin te voorkomen tijdens een warme zomerperiode is door zoveel mogelijk water vast te houden en te infiltreren tijdens nattere periodes. In Nederland zijn we gewend om regenwater zo gauw mogelijk op te vangen en af te voeren uit de tuin. Maar er zijn veel methodes om regenwater tijdens een bui op te vangen in en te laten infiltreren in uw eigen tuin zonder dat er wateroverlast optreedt in. Zo komt er meer water beschikbaar voor de beplanting en het gazon voor het moment dat u te maken heeft met droogte in de tuin. Een aantal effectieve maatregelen zijn:

  • Gebruik niet teveel bestrating in de tuin, laat ruimte voor groen
  • Laat terras en pad aflopen naar een lager liggend gazon
  • Gebruik grind en split ipv grote tegels als bestrating
  • Maak gebruik van waterdoorlatende bestrating
  • Koppel afvoergoten aan infiltratieblokken onder de bestrating

Waterdoorlatende bestrating toepassen in de tuin

Sierbestrating-Nederland heeft een aantal types zeer waterdoorlatende bestrating in het assortiment waaronder Grind en Split, ZOAK stenen en tegels en Ceramidraintegels. 

Grind en Split is de meest eenvoudige manier van waterdoorlatend bestrating. Als u onder het grind of split geotextiel, anti-worteldoek, of splitplaten aanbrengt kan het regenwater bijna ongehinderd infiltreren in de grond ter voorkoming van droogte in de tuin, dit in tegenstelling tot een bestrating van tegels of klinkers.

ZOAK stenen en tegels zijn volledig waterdoorlatend. De infiltratie van regenwater vindt dus niet voornamelijk plaats door een bredere voeg met afstandhouders zoals bij veel stenen en klinkers die de term waterdoorlatend gebruiken maar echt door de steen zelf tot 30 mm per minuut per m2. Gemiddeld valt er in een hele maand! tussen de 60-70mm neerslag.

Ceramidraintegels combineren het de eigenschappen van keramiek namelijk een zeer lage vochtopname en daardoor zeer vuilafstotend met de mogelijkheid om regenwater op te vangen in de bestrating, te bufferen en te laten infiltreren in de grond. De waterbuffer-capaciteit bedraagt maar liefst 22 liter per m2. De tegels worden door een ijzersterke spreidplugverbinding aan elkaar vastgezet. Je gebruikt bij deze tegel dus geen dure voegmaterialen of lijm. Door de kunststof onderlaag kan de tegel ook direct op een infiltrerend zandbed worden aangebracht.

Infiltreren van regenwater in de tuin

Om droogte in de tuin aan te pakken heeft Sierbestrating-Nederland voor het infiltreren van regenwater in de tuin een groot assortiment afwateringsproducten waaronder Hydroblob. Deze infiltratieblokken worden onder de bestrating of in verhoogde plantenbakken aangebracht en gekoppeld aan of hebben geïntegreerde lijngoten. Het water wordt dus snel van het terras afgevoerd, opslagen en langzaam geïnfiltreerd in de bodem zonder dat er wateroverlast optreedt in de tuin en om droogte in de tuin te verminderen.

klimaatadaptieve tuinmaterialen en bestrating van Sierbestrating-Nederland

Sierbestrating-Nederland probeert mee te gaan in de nieuwe behoeften die ontstaan voor de aanleg van uw tuin op het gebied van duurzaamheid, milieu en klimaat. Eén van de belangrijke uitdagingen van de komende jaren is hoe om te gaan met de lange warme en droge periodes, waardoor droogte in de tuin een serieus probleem  kan worden. Speciaal om droogte in de tuin aan te pakken heeft Sierbestrating-Nederland in zijn assortiment een aantal innovatieve producten opgenomen die u kunnen helpen om ook in de zomer te kunnen blijven genieten van een groene tuin.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom