Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Duurzame en klimaatbestendige aanleg terras en tuin

Duurzame aanleg terras en tuin

Natuurlijk wilt u bij u aanleg van uw terras, oprit of de tuin ook zoveel mogelijk rekening houden met het milieu en het klimaat. Maar wat voor type bestrating kunt u dan het beste kiezen, welke houtsoort kunt u dan het beste gebruiken voor uw schutting of vlonder en hoe kunt u klimaat- en milieubewust uw tuin en terras onderhouden? Allereerst…

Wat is duurzaam?    Duurzaam betekent: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’, ‘grondstofbesparend’. - Onze Taal.nl

Wat is klimaatbestendig?    Eén definitie: Zodanig ingericht dat de effecten van de klimaatverandering opgevangen kunnen worden.

Aan de hand van deze definities wordt op deze pagina toegelicht welke producten die Sierbestrating-Nederland aanbiedt qua bestrating en tuinelementen het meest duurzaam en klimaatbestendig zijn.

Welke bestrating is het duurzaamst?

Geen bestrating is de meest duurzame oplossing. Het is dus allereerst goed om erover na te denken hoeveel bestrating u in de tuin nodig heeft. Vaak wordt als stelregel gehanteerd om als we klimaatbewust de tuin willen aanleggen, het verstandig is om niet meer dan 40% te verharden. Maar welke steen of tegel is dan de meest duurzame keuze? Kort gezegd zijn voor tegels keramische tegels en zoak tegels de meest duurzame keuze, voor stenen, geostone stenen, zoak stenen en gebakken straatstenen en is halfverharding de meest duurzame type verharding. Op de pagina Welke bestrating is het duurzaamst? wordt verder uitgelegd waarom dit de meest duurzame keuzes zijn.

Welke houtsoort voor mijn vlonder en schutting is het meest duurzaamst?

Over het algemeen kan worden gezegd dat douglashout de meest duurzame houtsoort is om te kiezen voor uw schutting en misschien wel composiet voor vlonders.

Duurzame schutting van douglas, natuurlijk materiaal of bamboe

Douglashout. Het grote voordeel van Douglas hout is dat het afkomstig is van een boom die snel groeit en bovendien op grote schaal wordt verbouwd in Europa en zelfs in Nederland speciaal voor de houtproductie. In vergelijking met hardhoutsoorten heeft dit een minder grote impact op milieu. Verder heeft douglas hout in vergelijking met geïmpregneerd vuren en grenen tuinhout een betere natuurlijke duurzaamheid (levensduur), terwijl grenen en vurenhout moet worden verduurzaamd met stoffen die belastend zijn voor het milieu.

Natuurlijke schuttingen

Sierbestrating-Nederland heeft naast een breed assortiment schuttingen van Douglas ook schuttingen van natuurlijke materialen. Veel van deze materialen zijn ‘afvalproducten’ uit de natuur en kunnen jaarlijks of 2 jaarlijks geoogst worden zonder veel impact op de natuur, denk bijvoorbeeld aan schuttingen van wilgen, riet, boomschors, en dopheide. Ondanks dat deze schuttingen een niet al te lange levensduur hebben zijn ze zeker een duurzame oplossing voor tuinafscheidingen ipv hout.

Bamboe, voor duurzame schuttingen en vlonders?

In een aantal opzichten zou je bamboe zeker een duurzaam alternatief kunnen noemen voor hout, alhoewel het helemaal uit Azië getransporteerd moet worden. Waarom. Bamboe is een grassoort, met soorten die heel snel groeien en elke 5-7 jaar opnieuw geoogst kunnen worden. De levensduur van bamboe schuttingen en vlonders is vaak hoger dan bij zachthout inclusief douglas, en bamboe legt zeer veel CO2 vast als het geoogst wordt. Sierbestrating-Nederland heeft in zijn assortiment natuurlijke schuttingen ook een aantal bamboeschermen opgenomen.

Klimaatbewuste afwatering en infiltratie in de tuin.

Op  de pagina wateroverlast in de tuin aanpakken door infiltratie en afvoer vindt u meer informatie over de mogelijkheden van het opvangen en infiltreren van regenwater wat op uw bestrating valt in eigen tuin. Ook wordt er ingegaan op de effecten van kleurkeuze en type bestrating op de hittestress in de tuin en in de stad.

Sierbestrating-Nederland vindt duurzaamheid en het klimaat belangrijk

Gelukkig hebben producenten de laatste jaren steeds meer aandacht voor duurzaamheid en het het klimaat en is er steeds meer aanbod in duurzamere en klimaatbewuste bestrating en tuinmaterialen. Heeft u vragen over een specifieke bestrating of tuinelement op onze website dan helpen we u graag telefonisch of via de mail zodat u de beste keuze kunt maken.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom