Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Wateroverlast in de tuin aanpakken door infiltratie en afvoer

Volgens het KNMI kunnen we door de opwarming van de aarde verwachten dat we in Nederland steeds vaker te maken gaan krijgen met extreme neerslag. Omdat we steeds vaker zwaardere buien gaan krijgen wordt de kans op wateroverlast in de tuin ook steeds groter. Het is daarom belangrijker geworden om tijdens de aanleg van uw tuin of terras meer rekening te houden met het afvoeren, opvangen en infiltreren van regenwater.

Wateroverlast voorkomen door minder af te voeren 

De eerste gedachte om wateroverlast in de tuin te voorkomen is om regenwater zo snel mogelijk op te vangen en af te voeren maar dit is niet de efficiëntste methode. De reden is dat hoeveel putten, afvoergoten, en andere maatregelen je in je tuin doet voor afwatering, de hoeveelheid water wat uiteindelijk door het HWA-riool past beperkt is. En hoe meer er uit uw tuin wordt afgevoerd des te minder ruimte er in de rioolbuizen overblijft voor uw buren en de openbare weg. Door maatregelen die u treft helpt u dus niet allen wateroverlast in uw tuin voorkomen maar helpt u ook mee aan het oplossen van grotere klimaatuitdagingen.

Water opvangen in de tuin en het laten infiltreren is effectief tegen wateroverlast in de tuin tijdens zware buien. Een aantal praktische maatregelen tegen wateroverlast in de tuin zijn: 

  • Houdt ruimte voor groen in de tuin waar het regenwater naar toe kan stromen
  • Gebruik grind of split ipv alleen maar tegels en klinkers in de tuin
  • Laat terrassen en paden aflopen naar een lager gelegen gazon
  • Gebruik waterdoorlatende bestrating
  • Koppel afvoergoten en putten aan op infiltratieblokken

Water infiltreren in de tuin

Sierbestrating-Nederland heeft in zijn assortiment verschillende producten die ervoor zorgen dat u meer regenwater kunt laten infiltreren om wateroverlast in de tuin te voorkomen. Afhankelijk van de grondsoort kan heel veel regenwater opgevangen worden en geïnfiltreerd worden zonder dat er wateroverlast in de tuin of op uw terras optreedt.

Waterdoorlatende bestrating toepassen in de tuin

Sierbestrating-Nederland heeft een aantal typen zeer waterdoorlatende bestrating en tuinmaterialen in het assortiment waaronder grind en split, ZOAK stenen en tegels, Ceramidraintegels.

Grind en Split is de meest eenvoudige manier van waterdoorlatende bestrating. Als u onder het grind of split geotextiel, anti-worteldoek, of splitplaten aanbrengt kan het regenwater bijna ongehinderd infiltreren in de grond, dit in tegenstelling tot een bestrating van tegels of klinkers. Grind en Split toepassen is een een effectieve maatregel om wateroverlast in de tuin te voorkomen.

ZOAK stenen en tegels zijn volledig waterdoorlatend. De infiltratie van regenwater vindt dus niet voornamelijk plaats door een bredere voeg met afstandhouders zoals bij veel stenen en klinkers die de term waterdoorlatend gebruiken maar echt door de steen zelf tot 30 mm per minuut per m2. Gemiddeld valt er in een hele maand! tussen de 60-70mm neerslag.

Ceramidraintegels combineren de eigenschappen van keramiek namelijk een zeer lage vochtopname en daardoor zeer vuilafstotend met de mogelijkheid om regenwater op te vangen in de bestrating, te bufferen en te laten infiltreren in de grond. De waterbuffer-capaciteit bedraagt maar liefst 22 liter per m2. Door de kunststof onderlaag kan de tegel ook direct op een infiltrerend zandbed worden aangebracht.

Infiltreren door middel van infiltratieblokken

Om wateroverlast in de tuin te voorkomen is infiltreren van regenwater in eigen tuin belangrijk. Sierbestrating-Nederland heeft een groot assortiment producten voor infiltratie van regenwater.

Slimeline lijngoten zijn mooie afwateringsgoten die direct op het hwa-riool gekoppeld kunnen worden maar ook op infiltratiesystemen zoals Hydroblob

Hydroblob® beschermt tegen wateroverlast in de tuin door het teveel aan water op te slaan, te bufferen in infiltratiekratten. Deze infiltratiekratten bestaan uit steenwol met een geotextiel en nemen tot 95 procent aan hun eigen volume aan water op. Zodra de grond het weer aan kan geeft Hydroblob® het water weer geleidelijk af aan de omringende grond.

klimaatadaptieve tuinmaterialen en bestrating van Sierbestrating-Nederland

Sierbestrating-Nederland probeert mee te gaan in de nieuwe behoeften die ontstaan voor de aanleg van uw tuin op het gebied van duurzaamheid, milieu en klimaat. Eén van de belangrijke uitdagingen van de komende jaren is hoe om te gaan met de extreme neerslag en daardoor de wateroverlast in de tuin en op de openbare weg. Speciaal daarvoor heeft Sierbestrating-Nederland in zijn assortiment een aantal innovatieve producten opgenomen die u kunnen helpen om wateroverlast in uw eigen tuin te voorkomen en waardoor u zelfs meehelpt om wateroverlast in uw wijk op te lossen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom