Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Welke bestrating is het duurzaamst

Welke bestrating is het duurzaamst?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid, ook op het gebied van bestratingen en tuinen. Logisch, gezien de ontwikkelingen op het gebied van de beschikbaarheid van grondstoffen en de klimaatsverandering.

De eerste vraag in verband met duurzame bestrating is: Hoeveel van mijn tuin wil ik bestraten? Tuin en groen zijn natuurlijk altijd duurzamer dan verharding. Maar ook als u uw terras of oprit aanlegt zijn er mogelijkheden om rekening te houden met de vraag welke bestrating het duurzaamst is.

Wat is duurzame bestrating?

De vraag wat duurzaamheid inhoudt is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Als we kijken naar duurzame bestrating in de tuin spelen begrippen mee als hoe circulair de bestrating is, wat de ecologische voetafdruk is van een bestrating, wat de levensduur is van een bestrating, hoe klimaatbestendig een bestrating is etc. Wat houden die begrippen in?

Circulaire bestrating: Simpel gezegd, een duurzame bestrating waarbij de grondstoffen na hun levensduur compleet hergebruikt kunnen worden. Er gaat niets verloren.

Ecologische voetafdruk: welke impact heeft de duurzame bestrating: productie, transport, aanleg, onderhoud en recycling op gebruik van onze aarde?

Levensduur: Hoe lang gaat de duurzame bestrating kwalitatief mee onder normaal gebruik?

Klimaatbestendige bestrating: welke uitwerking heeft de duurzame bestrating op de waterhuishouding en opwarming? (Wordt op een andere pagina dieper op ingegaan)

Voor heel veel producten is het moeilijk om precies aan te geven, hoe circulair, wat de ecologische voetafdruk is, of hoe klimaatbestendig de bestrating is, simpelweg omdat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan. Dit begint wel steeds belangrijker te worden voor producenten. Toch is er in het algemeen wel iets te zeggen over duurzame bestrating en voor sommige producten is dat zelfs heel specifiek te benoemen.

Duurzame bestrating in tegels

Algemeen gesproken kan worden gezegd dat keramische tegels de meest duurzame vorm van tegels zijn. De tegels worden gemaakt van 2 natuurlijke grondstoffen, zand en klei, hebben een zeer lange levensduur en hebben weinig onderhoud nodig. De keramische tegels zijn 100% recyclebaar.

Duurzame Ceramidrain tegels

Ceramidrain tegels zijn keramische tegels met een waterbufferingssysteem. Met een terras met deze tegels is het mogelijk regenwater op te vangen in de bestrating, te bufferen en te laten infiltreren in de grond.

Duurzame Zoak tegels

Zoak tegels zijn extra duurzaam omdat ze gemaakt van gerecycled keramiek. Er worden dus geen grondstoffen gebruikt bij de productie. Ze zijn zeer waterdoorlatend, ze absorberen het regenwater en geeft het water langzaam af aan de ondergrond.

Duurzame Betontegels, Oud Hollandse tegels

Oud Hollandse tegels Schellevis zijn onderscheiden met het NL Greenlabel. De tegels worden met natuurlijke grondstoffen in een milieuvriendelijk productieproces vervaardigd. Bij de productie komen geen schadelijke stoffen vrij en het materiaal is 100% recyclebaar.

Duurzame stenen en klinkers

Over het algemeen kan gezegd worden dat gebakken straatklinkers de meest duurzame vorm bestrating van stenen en klinkers zijn. Gebakken stenen zijn duurzaam vanwege de grondstoffen en vanwege hun zeer lange levensduur. Ook zijn ze als ze al ooit ‘op’ zijn, zijn ze 100% recyclebaar.

Duurzame Zoak stenen

Zoak stenen zijn extra duurzaam omdat ze gemaakt van gerecycled keramiek. Er worden dus geen grondstoffen gebruikt bij de productie. Ze zijn zeer waterdoorlatend, ze absorberen het regenwater en geeft het water langzaam af aan de ondergrond.

Duurzame halfverharding, split of grind

Over het algemeen is split of grind duurzamere bestrating dan bijvoorbeeld stenen, klinkers of tegels omdat split en grind waterdoorlatend zijn. Je vangt je regenwater dus op in je eigen tuin in plaats van dat het afgevoerd moet worden. Welke keuze qua split of grind misschien de duurzaamste keuze is, valt moeilijk te zeggen. Een aantal soorten vormen een restproduct en zijn daarom duurzame bestrating te noemen, zoals carrarasplit of icyblue split wat een restproduct is van marmerwinning. Alleen, de marmerproductie zelf is misschien niet echt duurzaam te noemen. Een andere aspect is transport. Waar wordt het split of grind gewonnen? Limburgs grind, Japans split en Ardenner split worden bijvoorbeeld gewonnen in Nederland en de belgische ardennen.

Duurzame bestrating kopen bij Sierbestrating-Nederland

Het aanbod van duurzame bestrating neemt alleen maar toe. Producenten gaan er ook steeds meer rekening mee houden. Sierbestrating-Nederland wil u graag adviseren als u op zoek bent naar een duurzame tegel of klinker voor uw terras of oprit.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom