Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Boven €2500,00 Gratis bezorging*
Bezoek onze showroom

Hoe eenvoudig een schutting plaatsen

Bij Sierbestrating-Nederland heeft u de keuze uit alle soorten schuttingen, compleet houten schuttingen met houten palen, betonpalen en platen in gecombineerd met houten schermen,  compleet betonnen schuttingen, en natuurlijke schuttingen. De meest populaire schuttingen zijn de schuttingen van houten schermen gecombineerd met betonnen palen en onderplaten. Ook wordt nog vaak voor houten schuttingen met houten palen gekozen mede omdat een goedkoper alternatief is. Kies dan wel voor houten palen met betonpoeren in plaats van de houten palen direct in de grond te plaatsen.

Sierbestrating-Nederland adviseert om te kiezen voor een houten scherm met betonpalen en onderplaten omdat deze schuttingen een veel langere levensduur hebben dan houten schuttingen met houten palen. Op deze pagina vindt u een algemene werkwijze voor het plaatsen van houten schuttingen met houten palen en betonpoeren en houten schuttingen met betonpalen.

Schuttingen plaatsen werkwijze

Stap 1: Eerste paal bevestigen

Houten palen: De eerste paal kan worden bevestigd aan muur. Met een waterpas kunt u de paal uitlijnen op de muur. Gebruik een paal van 1.80m en plaats deze 10 cm boven het maaiveld. Boor twee gaten door de houten paal en in de muur. Bevestig de paal aan de muur dmv pluggen en houtdraadbouten.

Betonpalen: Als u betonnen palen gebruikt kunt u het eerste scherm ook rechtstreek op de muur bevestigen, met rvs hoekijzers en een muurprofiel tbv betonplaat.

Stap 2: eindpaal schutting of hoekpaal zetten.

Houten palen met betonpoer: Graaf eerst een vierkant gat van circa 30 bij 30 cm tot de lengte van de betonpoer. (de betonpoer mag uiteindelijk tot maximaal 5 cm boven de bestratingshoogte uitsteken). Leg op de bodem van het gat een stoeptegel van 30x30cm (waterpas) en plaats daarop waterpas de betonpoer. U kunt vervolgens het gat dichtgooien en goed aanstampen met grond of 1/3 van het gat opvullen met snelbeton en daarna het gat dichtgooien met grond. Op de bevestigingssteun kan de paal worden gemonteerd. Deze is later nog in hoogte te verstellen.

Betonpalen met onderplaten: Graaf eerst een gat van circa 70 cm diep. Daarin wordt de paal geplaatst. De sponningen voor de onderplaten moeten ongeveer op grondniveau uitkomen. Voor een stabiele basis adviseert Sierbestrating-Nederland per paal een zak snelbeton/turbobeton te storten. Deze betonsoort is het meeste geschikt vanwege de snelle uithardingstijd.

Stap 3: Zet met touw de lijn van de schutting uit.

Als u de eerste paal en de hoek/eindpaal goed waterpas heeft geplaatst kunt u lijnen spannen over de geplaatste palen, een lijn onderaan de paal en een lijn 10 cm van de bovenkant van de paal. De tussenpalen kunnen worden uitgelijnd op de begin- en eindpaal. Zo krijgt u een strakke schutting die in één lijn staat. Als u elke paal uitlijnt op 10 cm boven de bovenste lijn staan alle palen ook op dezelfde hoogte.

Stap 4: Meet de locatie van de plaatsen palen op.

De meeste schermen zijn 1.80m breed. Hou rekening bij het uitmeten met een speling van 1 cm zodat de schutting te monteren is met de hoekijzers.

Stap 5: Schuttingpalen plaatsen

De andere schuttingpalen kunnen nu op de juiste afstand geplaatst worden op dezelfde methode als beschreven in stap 2. Met behulp van de lijnen werkt u mooi recht.

Bij betonpalen met onderplaten wordt eerst de onderplaat in de al geplaatste paal geschoven voordat de volgende paal wordt gezet.

Stap 6: Houten schermen monteren

Houten palen: De houten schermen kunnen bevestigd worden tussen de palen op minimaal 5-10 cm boven de grond. Voor het bevestigen van de schermen aan de palen kunnen L-steunen met schroef gebruikt worden. Zorg ervoor dat de hoogte van de L-steunen overeenkomt met de hoogte van de houten liggers in de schermen

Betonpalen met onderplaten: De gaten in de palen zijn al voorgeboord. In deze voorgeboorde gaten zijn uni bevestig sets te schuiven met voor gemonteerde L-steunen. De houten schermen kunnen aan deze L-steunen worden vastgeschroefd. Gebruik 1 set per paal. Let op: omdat de gaten al zijn voorgeboord en sponningen zijn aangebracht voor de onderplaten zijn er tussenpalen, hoekpalen en eindpalen verkrijgbaar.  

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Boven €2500,00 Gratis bezorging*
Bezoek onze showroom