Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Wat voor Hout voor Schuttingen Kiezen

schuttingen-kiezen

 

EIGENSCHAPPEN VAN DE VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN

VURENHOUT

Vurenhout komt van de fijnspar, is relatief goedkoop en makkelijk te verwerken. Verzagen, frezen, boren, spijkeren ipv schroeven, schuren en verlijmen kan makkelijk met vuren. Het nadeel van vuren is dat het vocht slecht verdraagt en daarom alleen buiten te gebruiken is als het wordt geïmpregneerd en na verloop van tijd opnieuw behandeld wordt.

GRENENhout

Grenenhout komt van de grove den en is wat taaier dan vurenhout. Ook Grenen is net als vurenhout zeer makkelijk te bewerken en te verlijmen. Grenen is ook relatief goedkoop. Bij gebruik in de tuin wordt ook grenen geïmpregneerd en zal het na verloop van tijd opnieuw behandeld moeten worden.

DOUGLASHOUT

Douglashout komt van de Douglasspar en is het duurzamere alternatief voor vuren en grenen. Dit hout heeft een wat meer roodachtige uitstraling als het vers is, deze gloed vergrijst wel na verloop van tijd als het hout niet behandeld wordt. Douglashout heeft van nature veel hars in zich waardoor het beter bestand is tegen vocht en het hoeft niet geïmpregneerd te worden. Het douglashout is afkomstig uit Nederlandse bossen. Wilt u kiezen voor een duurzaam, ecologisch product dan is deze houtsoort de beste keuze.

HARDHOUT

Hardhout is in tegenstelling tot grenen, vuren en Douglas (zachthout) niet afkomstig van naaldbomen maar van loofbomen, vaak uit andere werelddelen. Het hout is veel duurzamer dan zachthout maar ook veel moeilijker te verwerken en duurder. Hardhout blijft ook na verloop van tijd donkerder van kleur dan zachthout. De oorspronkelijke kleur is te behouden met verschillende verkrijgbare oliën en beitsen.

VOOR- EN NADELEN PER HOUTSOORT VOOR SCHUTTINGEN

Vuren- en grenenhout

voordelen vuren- en grenenhout: Vuren en grenenhouten schuttingen zijn relatief goedkoop, lichter in gewicht en het hout is makkelijk te verwerken en te lijmen. Het assortiment in vuren en grenen is groot. 

nadelen vuren- en grenenhout: Het hout is niet heel duurzaam en heeft onderhoud nodig ook als het geïmpregneerd is. Het hout heeft te lijden van weersinvloeden en droogt makkelijker uit (scheuren)

EIGENSCHAPPEN VUREN

naam van boom: Picea abies
kleur en structuur: lichtgeel, kleine noesten, getekend
volumieke massa 300-600 kg per m3         
duurzaamheidsklasse: geïmpregneerd klasse 3

 

 

 

EEIGENSCHAPPEN GRENEN

naam van boom: Pinus sylvestris
kleur en structuur: geelbruin, grote noesten
volumieke massa 400-600 kg per m3         
duurzaamheidsklasse: geïmpregneerd klasse 3

 

 

 

 

Douglashout

voordelen douglashout: De meest duurzame keuze. Relatief betaalbaar en relatief makkelijk te verwerken. Heeft minder onderhoud nodig dan vuren- en grenenhout. Hoeft niet geïmpregneerd worden. Betere keuze voor het milieu.

nadelen douglashout: Duurder dan vuren- en grenen, heeft verzorging nodig, vergrijst.

EIGENSCHAPPEN DOUGLAS

naam van boom: Pseudotsuga mensiezii
kleur en structuur: geelroze, kleine noesten, veel hars
volumieke massa 450-700 kg per m3         
duurzaamheidsklasse: onbehandeld klasse 3, geïmpregneerd klasse 2

 

 

 

 

Hardhout

voordelen hardhout: het is hard! hout, dus minder gevoelig voor weersinvloeden, zeer lange levensduur. 

nadelen hardhout: vraagteken of het wel duurzaam is voor het milieu. Moeilijk te verwerken, boren en zagen. Zwaar. Duurder dan andere houtsoorten. 

Eigenschappen: er zijn meerdere soorten hardhout, de duurzaamheidsklasse van alle soorten is in ieder geval klasse 2 en bij bijvoorbeeld Azobé klasse 1.

ANDERE AANDACHTSPUNTEN BIJ KEUZE VAN SCHUTTING

GENIET OF GESCHROEFD

Bij de goedkopere schuttingen die Tuinvisie® levert zijn de planken geniet met een nietpistool. Deze methode van bevestigen is sneller en goedkoper dan het schroeven van planken, maar de bevestiging is lang niet zo sterk. Bij het kopen van schuttingen die geniet zijn moet je er rekening mee houden dat een plank wat sneller los kan komen.

Ook als schuttingen geschroefd zijn is er een verschil in kwaliteit van bevestiging. Het verschil zit in de type schroef die gebruikt is. De beste kwaliteit zijn schuttingen met RVS-schroeven. Deze oxideren niet waardoor je geen roestsporen over de planken krijgt. Bij verzonken schroeven is de kans ook kleiner op roestvorming.

Hoeveelheid planken per schuttingdeel

Ook het aantal planken per schuttingdeel bepaalt erg de uitstraling van de schutting en de mate van privacy die u met een schutting creëert. Per schuttingdeel staat bij de productinformatie het aantal gebruikte planken.

Schuttingen van ander materiaal dan hout.

Naast de traditionele schuttingdelen van 1.80m van hout kunt u ook kiezen voor schuttingen van natuurlijke materialen. De gebruikte natuurlijke materialen zijn heel uiteenlopend qua uitstraling. Leverbaar zijn bijvoorbeeld schermen van bamboe, riet, kokos en wilgenhout.

SCHUTTING KOPEN BIJ SIERBESTRATING-NEDERLAND

Sierbestrating-Nederland heeft een zeer groot aanbod aan houten schuttingen en tuinafscheidingen in de meest uiteenlopende materialen. Voor alle benodigde materialen om uw schutting te kunnen zetten zoals schuttingpalen en poeren en voor houtbescherming en behandeling kunt u ook bij Sierbestrating-Nederland terecht.

Wij bieden u dus een compleet assortiment schuttingen aan. Heeft u vragen over het aanbod of over een bepaald product dan kunt u ons bellen of mailen. Wij staan voor u klaar met deskundig advies. Alle producten die u besteld worden zeer snel geleverd, indien op voorraad bij onze leverancier, zelfs binnen 4 à 5 werkdagen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom