Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Wat voor Materiaal kiezen voor Vlonder

welke-vlonderplanken-kiezen

Zoveel keuze aan verschillende materialen voor een vlonder.

Bij de vlonderplanken kunt u kiezen uit twee verschillende categorieën, hout of composiet. Binnen hout of composiet vindt u verschillende producten qua prijsklassen en materiaal. Wat is nu de beste keuze? Onder houten vlonderplanken heeft Sierbestrating-Nederland planken in grenen, douglas, bankirai (hardhout) en Kapur (hardhout). We gaan eerst kijken naar de verschillende houtsoorten en daarna een vergelijk tussen hout en composiet.

WELKE HOUTSOORT VOOR VLONDERPLANKEN KIEZEN?

Sierbestrating-Nederland heeft houten vlonderplanken van grenen en douglas (zachthout) en bankirai en Kapur (hardhout) in het assortiment. De keuze voor een bepaalde houtsoort heeft te maken met natuurlijk het budget maar zeker ook met keuzes als, vind ik het erg om regelmatig onderhoud te plegen aan de vlonder, hoe lang moet de vlonder meegaan, welke uitstraling wil ik bereiken?

Hier volgt een kort overzicht van de verschillende houten vlonderplanken en hun voor- en nadelen.

Grenen en douglas vlonderplanken

De houtsoorten zijn geschikt om te gebruiken voor een vlonder mits de vlonder goed wordt onderhouden. Grenen en ook douglas moet wanneer het gebruikt wordt voor een vlonder om de paar jaar behandeld worden. Ook moet de vlonder regelmatig schoongemaakt worden zodat het hout niet aangetast wordt door vocht en schimmel. De levensduur van een vlonder van grenen of douglas is zo'n 10-15 jaar. Gebruik geen grenen of douglashout, onder permanente vochtige omstandigheden, onder de bomen of in de volle schaduw.

Bankirai en Kapur vlonderplanken

Deze hardhoutsoorten zijn zeer geschikt voor het gebruik als vlonderplanken. Bankirai is iets duurzamer dan Kapur en werkt ook minder. Bij gebruik van Kapur moet er rekening gehouden worden dat het hout wat wil nawerken dus dat er voldoende ruimte tussen de planken en tussen de vlonder en woning wordt gehouden. Beide houtsoorten hoeven niet te worden behandeld alhoewel dit de levensduur wel ten goede komt. Onbehandeld zal het hout vergrijzen. De levensduur van deze hardhouten vlonderplanken is 15-25 jaar.

WAAROM COMPOSIETEN VLONDERPLANKEN KIEZEN IPV HOUTEN VLONDERPLANKEN?

Steeds vaker kiezen mensen voor composiet als materiaal voor hun vlonder. Dat komt vanwege een paar voordelen die composiet heeft. Composiet is gemaakt van gerecyclede hardhoutvezels (60%) en hoogwaardig kunststof (40%). Het kunststof bestaat uit toxyvrije polymeren, HPDE kunststof. Composieten vlonderplanken hebben een vergelijkbare uitstraling en dezelfde makkelijke verwerking hebben als houten vlonderplanken maar hebben als voordeel dat composiet niet splintert, bijna geen onderhoud nodig heeft, niet kromtrekt en stroef is ook met nat weer.

Het prijsverschil tussen de verschillende composieten planken heeft o.a te maken met de constructie van de plank. Hol, semi-massief of volledig massief. Kort gezegd, hoe massiever, hoe sterker de plank, hoe langer de levensduur van de plank. Bekijk eens de verschillende composieten vlonderplanken die Sierbestrating-Nederland in het assortiment heeft?

Onderhoud van composieten vlonder

Het grootste verschil met houten vlonderplanken is dat composiet geen onderhoud nodig heeft. het is voldoende om de vlonder zo nu en dan, te reinigen met water en zeep. Hardhouten vlonders hebben ook weinig onderhoud nodig, maar zonder behandeling verkleuren ze sterk. Composiet heeft daar nagenoeg geen last van.

Vlonderplanken kopen

Welke vlonderplanken u ook kiest, Sierbestrating-Nederland heeft het materiaal voor uw vlonder voor een scherpe prijs en met een snelle levering

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom