Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Boven €2500,00 Gratis bezorging*
Bezoek onze showroom

welke schutting kiezen

Hieronder vindt u de antwoorden op alle veelgestelde vragen over schuttingen. Het kiezen van de juiste schutting kan een hele klus zijn en Sierbestrating-Nederland wil u graag adviseren over de te maken keuze. Heeft u specifiek een vraag over de te kiezen houtsoort kijk dan op de adviespagina: Welke houtsoort voor de schutting kiezen.

Waar moet je op letten bij de keuze van je schutting?

Voordat u een schutting gaat kopen is het goed stil te staan bij een aantal zaken. Een korte checklist

  • Overleg met de buren
  • Informeer naar de regelgeving van de gemeente waar u woont.
  • Denk van te voren na of u de schutting zelf wilt plaatsen of het werk wilt uitbesteden
  • Verdiep u in de mogelijkheden qua houtsoort en soorten schermen
  • Houdt rekening met de lichtinval in de tuin.
  • Kijk welke schutting het beste bij uw woning en tuin past.
  • Stel een budget op.

Wat is de stevigste schutting?

De stevigste type schutting is een schutting van betonnen schermen met betonpalen. Sierbestrating-Nederland adviseert als stevige schutting het gebruik van betonpalen en betonnen onderplaten in combinatie met houten schermen. Let bij het kiezen van het houten scherm op de dikte van de plank  en het gewicht van het scherm. Kies een scherm dat tweezijdig is geschroefd met RVS schroeven.

Hoe lang gaat een schutting mee?

Een traditionele schutting van geïmpregneerd grenen met houten schuttingpalen gaat zo’n 10-15 jaar mee. Worden ipv houten palen betonnen schuttingpalen gebruikt met onderplaten dan kan een schutting al gauw 15-30 jaar meegaan, afhankelijk van de houtsoort en de keuze van het soort scherm.

Wat is beter, een vuren of grenen schutting?

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en grenenhout van de grove den. De eigenschappen van deze houtsoorten lijken veel op elkaar en geïmpregneerd zijn ze beide geschikt als houten schuttingen. Grenenhout is de meest gebruikte houtsoort voor schuttingen.

Wat is de duurzaamste houtsoort voor een schutting?

Qua levensduur zijn hardhout schuttingen het meest duurzaam. Houden we ook rekening met de oorsprong, verwerking en transport van het hout dan is onbehandeld douglashout de meest duurzame keuze.

Wat is beter, douglas of geïmpregneerd hout?

Douglashout is de meest populaire houtsoort voor schuttingen op dit moment. Wanneer je kijkt naar de levensduur, dan gaat geïmpregneerd grenen en vurenhout langer mee dan onbehandeld douglashout. Sierbestrating-Nederland heeft ook schermen van geïmpregneerd douglas. Deze gaan langer mee dan de geïmpregneerde grenen en vuren schermen. Heeft u een schutting van onbehandeld douglas dan kunt u deze één keer per 5 jaar behandelen met een olie of beits om de levensduur te verlengen.

Hoe lang gaan houten schuttingpalen mee?

Over het algemeen gaan geïmpregneerde vuren en grenen en onbehandelde douglas palen tot zo’n 10 jaar mee als ze rechtstreeks in de grond worden geplaatst. Sierbestrating-Nederland adviseert daarom het gebruik van betonnen palen in combinatie met houten schermen.

Waarom komen er scheuren in de schuttingpalen?

De scheuren in de houten palen komen door het drogingsproces van het hout. De buitenzijde van de paal droogt sneller uit dan de kern en daardoor ontstaan er spanningen in het hout. Op zich kunnen de scheuren geen kwaad voor de sterkte van de paal.

Op welke manier bevestig ik mijn schutting op de betonpaal?

De betonpalen in het assortiment van Sierbestrating-Nederland zijn voorgeboord. Er is daarom een verschil tussen hoekpalen en tussenpalen. In de boorgaten kunt u een rvs-bevestiging set schuiven. De schermen zijn met schroeven aan de sets te bevestigen. Gebruik bij voorkeur RVS-schroeven om roestvlekken op het hout te voorkomen.

Wat voor natuurlijke schuttingen zijn er?

Sierbestrating-Nederland heeft een groot assortiment aan natuurlijke schuttingen. Wilt u wat anders dan een houten schutting, kijkt u dan eens naar de mogelijkheden in bamboe schermen of schermen van tonkin, riet, dopheide, wilgen en boomschors.

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Over het algemeen geldt voor de achterzijde van de woning dat de maximale vergunningsvrije hoogte van een schutting 2.00 meter is en voor de zijkant en voorzijde van de woning 1.00 m. In veel nieuwbouwwijken gelden vaak afwijkende voorwaarden voor het plaatsen van een schutting. Deze voorwaarden zijn vaak opgesteld om de wijk een bepaalde uitstraling te geven (welstandseisen). Vaak staan deze vermeld in het koopcontract van de woning en het bestemmingsplan. Een handige checklist of u een omgevingsvergunning moet aanvragen voor uw schutting vindt u op de site van de rijksoverheid.

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Boven €2500,00 Gratis bezorging*
Bezoek onze showroom