Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Hoe maak ik grind of split schoon

schoon wit grind in tuin schoonmaken

Elke bestrating wordt op een gegeven moment vuil en in elke bestrating komt na verloop van tijd onkruid, ook in een goed aangelegd pad of oprit met grind of split. Op deze adviespagina van Sierbestrating-Nederland vindt u antwoorden op de vragen; Hoe voorkom ik onkruid in grind en split? Hoe voorkom ik groene aanslag en mos in grind en split? Hoe maak ik vervuild grind en split schoon? Hoe leg ik grind en split zo aan dat er weinig onkruid in groeit en het niet snel vuil wordt?

Grind en split goed aanleggen

Grind en split goed aanleggen helpt het schoon te houden. Enkele tips die helpen om uw grind en split zo aan te leggen zodat u zo weinig mogelijk onderhoud hebt.

  • gebruik onder het grind of de split antiworteldoek/ gronddoek en laat de banen van het doek elkaar voldoende overlappen
  • werk zo schoon mogelijk tijdens de aanleg zodat er geen zand of grond in het grind komt
  • leg liever geen grind of split aan onder bomen (vooral niet onder bomen met kleine bladeren en/of bloeiafval zoals berken, magnolia en sierkersen)
  • leg liever geen split of grind aan op plaatsen die altijd in de schaduw blijven
  • zorg voor een goede afwatering. Grind en split zijn goed waterdoorlatend maar is de onderbodem dat ook?
  • leg een grind of splitlaag van voldoende dikte aan. Bezuinig niet op de dikte van het grindlaag.
  • zorg voor een goede opsluiting van het grind met opsluitbanden.

Wat vaak mis gaat tijdens de aanleg is dat om geld uit te sparen grind of split wordt aangelegd met een dikte van slechts enkele centimeters. In zo'n dunne laag zullen ingewaaide onkruiden toch gaan ontkiemen. Beter is het om te kiezen voor een laagdikte van minimaal 7-10 cm dik. Ingewaaide zaden van onkruiden ontkiemen en hechten zich dan veel moeilijker, het grind warmt meer op tijdens de zomer wat onkruidgroei remt en het water loopt sneller weg waardoor er minder mos en algengroei ontstaat.

Grind en split onkruidvrij houden

Grind en split helemaal onkruidvrij houden is misschien niet haalbaar maar er zijn wel veel praktische manieren die de meeste onkruidgroei tegengaan. Onkruid tegengaan begint al bij de aanleg. Als u uw grind of split heeft aangelegd is de effectiefste methode om onkruidgroei tegen te gaan te doen wat uw opa of oma misschien vroeger ook al zag doen, zaterdagochtend het grind om harken. Als het grind of de split regelmatig om geharkt wordt is bijna onmogelijk voor onkruidzaden om te ontkiemen.

Grind en split onkruid verwijderen

Een effectieve en simpele manier om ontkiemend onkruid te verwijderen is het onkruid weg te branden met een onkruidbrander. is het onkruid nog maar klein dan overleeft ook de wortel de warmte van een brander niet. Een andere manier om onkruid te verwijderen is met een speciaal daarvoor ontwikkelde onkruidschoffel die te koop is bij speciaalzaken.

Het meest effectief is om zo vroeg mogelijk in het jaar opkomend onkruid in het grind of de split aan te pakken voordat het in het zaad schiet. Hoe minder zaden in het grind terechtkomen hoe minder onkruid er kan opkomen.

Ook is het belangrijk om te voorkomen dat tijdens het maaien van het gazon maaisel op je grindpad terecht komt. Als het gras zaad in de halm heeft en de zaden komen in het grind terecht dan kun je na verloop van tijd veel last krijgen van opkomend gras in het grind.

Grind en Split vrij van bladafval houden

Een andere belangrijke vorm van onderhoud bij grind en split is het direct verwijderen van bladeren. Als ze nog droog zijn en nog niet rotten, zijn bladeren gemakkelijk te verwijderen maar als het blad te lang blijft liggen verwijdert u met het weghalen van de bladeren ook heel veel grind en split.

Een manier om blad te verwijderen zonder veel grind mee weg te harken is een bladzuiger. De bladzuiger heeft meestal genoeg kracht om redelijk droog blad op te zuigen maar laat wat groffer grind of split gewoon liggen.

Grind en split groene aanslag en mos verwijderen

Voorkomen is beter dan genezen. Bij de aanleg kunt u veel doen om te voorkomen dat er groene aanslag of mos in het grind of split kan ontwikkelen. Voorkom als het kan om grind aan te leggen op plekken waar altijd schaduw is, zorg voor een voldoende dik pakket grind of split en zorg voor voldoende afwatering, ook van de ondergrond, om te voorkomen dat het grind lang vochtig blijft. Kan het water wat door het grind of de split heen zakt ergens naar toe of is de ondergrond slecht water doorlatend? Als de ondergrond erg slecht waterdoorlatend is kan er voor gekozen worden om onder het antiworteldoek een zandbed aan te leggen eventueel gecombineerd met drainage of infiltratie.  

Ook voor het voorkomen van groene aanslag en mos in het grind geldt dat regelmatig het grind door harken de effectiefste methode is. Als u dat echt met regelmaat doet zult u nooit last krijgen van een groene waas of mosgroei op het grind of split.

Grind en split soorten met het minste onderhoud

Fijn grind of split: Sommige soorten grind en split zijn makkelijker schoon en onkruidvrij te houden dan andere soorten. In heel fijn grind of split bijvoorbeeld is het moeilijk om bladeren te verwijderen zonder dat je veel grind of split meeneemt en zal onkruid makkelijker ontkiemen dan in grind of split met een grotere sortering.

Rond grind of hoekig split: Ronde grindsoorten hebben minder last van onkruidgroei dan hoekige splitsoorten. Kiest u liever voor een hoekige splitsoort dan zijn de hardere soorten meer onderhoudsvrij omdat ze minder verpulveren. In klein gruis van split zal na verloop van tijd ook meer onkruid gaan groeien. Hardere splitsoorten zijn bijvoorbeeld ardennersplit en basaltsplit.

licht of donker grind/split: Op zich maakt de kleur van het grind of de split niet veel uit voor het onderhoud. Natuurlijk valt ontkiemend onkruid en mos wel sneller op in een lichte grind of splitssoort. 

Grind en split schoonmaken

Heeft u echt een vervuild split of grindpad dan zijn er twee oplossingen. Of de toplaag verwijderen en een nieuwe toplaag aanbrengen of de oude toplaag schoonmaken. Als u de toplaag wilt schoonmaken dan moet u de bovenste paar centimeters verwijderen en op een andere plek schoonspoelen met de tuinslang of hogedrukspuit. Het schoongespoelde grind kunt u weer hergebruiken. Is het grind echt vuil dan kunt u het ook verwijderen en in een betonmolen scheppen. Als u het grind of de split een aantal minuten met water laat draaien is het grind of split daarna weer als nieuw. 

Grind of split schoonspuiten terwijl het op zijn plek ligt is niet aan te raden omdat het vuil dan alleen verplaatst wordt van de bovenste laag naar de onderste laag van het grindbed.

Zachtere splitsoorten zijn vaak niet echt her te gebruiken. Als het split gaat verkruimelen is het beter de toplaag te verwijderen en er een nieuw toplaag op aan te brengen.

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    In verband met vakantie zijn wij gesloten. Verbergen
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom