Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Boven €2500,00 Gratis bezorging*
Bezoek onze showroom

Hoe maak ik houten schuttingen schoon

Waarom wordt uw schutting na verloop van tijd groen en vies? De groene waas die soms zichtbaar wordt op een houten schutting bestaat vooral uit algen. Deze groene waas ontstaat zelfs op behandelde, gebeitste of geïmpregneerde schuttingen, niet omdat het hout niet goed behandelt is maar omdat het hout voor langere tijd vochtig blijft. Op de plekken waar weinig wind en zon komt wordt de schutting het snelste vies en groen. Als het hout niet snel genoeg droogt kunnen algen de kans krijgen zich in het vocht te ontwikkelen. Dit gebeurt vooral in de herfst en de winter. Groene aanslag op schuttingen is goed te behandelen, zeker als u er snel bij bent.

houten schuttingen schoonmaken, de methode!

Het beste moment om uw schutting schoon te maken is in het voorjaar, niet direct bij de eerste zonnige dag maar als de temperatuur weer boven de 10 graden uitkomt. U maakt uw schutting het beste schoon op de manier zoals u ook uw auto schoon maakt, met een autowasborstel en flink wat water. Een autowasborstel beschadigt het hout niet en is vaak voldoende om het vuil te verwijderen. Bij het schoonmaken kunt u gewoon de tuinslag gebruiken. Gebruik geen hogedrukspuit om uw schutting schoon te maken!

Als de schutting echt groen is van de aanslag en de algen niet makkelijk met de borstel te verwijderen zijn kunt u ook de schutting schoonmaken met water en een natuurlijke zeep.

Houten schuttingen schoonmaken met natuurlijke middelen

Groene zeep: Groene zeep is vooral geschikt om houten tuinmeubelen en kleine vuile plekken op schuttingen schoon te maken. Maak een sopje van groene zeep en water. Schrob met een zachte borstel het vuil en de groene aanslag van het hout. Zorg ervoor dat het hout goed kan drogen.

Soda: In plaats van groene zeep kun je ook soda gebruiken. Vooral met wat grotere oppervlakken werkt het prettiger. Vul een emmer met water en voeg 3 scheppen soda toe. Schrob met een zachte borstel het vuil en de groene aanslag van het hout. Zorg ervoor dat het hout goed kan drogen.

Fixs Bioreiniger: Sierbestrating-Nederland heeft het gehele assortiment onderhoudsproducten van Fixs. Fixs bioreiniger is uitermate geschikt voor het verwijderen van groene aanslag op steen en hout.

Monocoat wood cleaner: Als uw houten schutting heel erg groen en vies is geworden is het misschien nodig om krachtigere midddelen te gebruiken om de schutting weer schoon te krijgen. De rubio monocoat producten zijn speciaal ontwikkeld om hout grondig te behandelden. De monocoat wood cleaner reinigt het hout diep en ontvet het hout ook, waardoor een nabehandeling met een olie of beits ook effectiever is.

houten schuttingen schoonmaken met hogedrukspuit

Sierbestrating-Nederland raadt het gebruik van hogedrukspuit om de schutting schoon te maken af. Door de kracht van de straal worden de vezels van het hout beschadigt. Je krijgt met de hogedrukspuit de schutting wel heel snel schoon maar doordat het hout beschadigt wordt, hecht vuil en groene aanslag zich ook weer sneller aan het hout. 

Houten schuttingen schoonmaken met azijn of bleek

Azijn wordt veel gebruikt als alternatief voor schoonmaakmiddelen. Alleen kan azijn wel het hout aantasten. Ook kunnen sommige planten slecht tegen azijn. 

Soms wordt chloor of bleek geadviseerd om groene aanslag op hout te verwijderen. Dit is niet aan te raden. Chloor is namelijk schadelijk voor planten en dieren.

Houten schuttingen, hoe groene aanslag voorkomen?

Dat een schutting vuil wordt of groen wordt is niet altijd te voorkomen. Over het algemeen geldt dat delen van de schutting die lang vochtig blijven groen worden door algengroei. Het onderste gedeelte van de schutting blijft lang vochtig door optrekkend vocht van de bodem en planten die tegen de schutting aan staan. 

Houten schuttingen met betonnen palen en -platen

Sierbestrating-Nederland adviseert daarom ook om uw houten schutting uit te voeren met betonnen palen en betonnen onderplaten zodat het hout niet lang vochtig blijft. Bij Sierbestrating-Nederland vind u een groot assortiment houten schuttingen en betonpalen en -platen. 

Houten schuttingen behandelen met olie of beits

Alle soorten hout verweren na verloop van tijd. Het hout van uw schutting wordt na verloop grijzer en wat ruwer. Wilt u zo lang mogen genieten van een mooie schutting dan is het aan te raden de schutting om de zoveel jaar te behandelen met beits of olie. De olie of beits beschermt het hout tegen weersinvloeden en vocht en de kleur van het hout komt weer meer naar voren. Ook is er een groot aanbod van beitsen waar de natuurlijke kleur van het hout is toegevoegd. Sierbestrating-Nederland is leverancier van Rubio monocoat wood protector. Het grote voordeel van deze olie is dat het product volledig ecologisch is, toe te passen is zonder te schuren en dat het het hout voor lange tijd beschermt.

Veelgestelde vragen 

Wanneer verwijder je groene aanslag van houten schuttingen?

Het beste moment om uw schutting schoon te maken is in het voorjaar, niet direct bij de eerste zonnige dag maar als de temperatuur weer boven de 10 graden uitkomt. 

kan ik mijn houten schutting schoonmaken met een hogedrukspuit?

Sierbestrating-Nederland adviseert om uw schutting nooit schoon te maken met een hogedrukspuit. Gebruik in plaats daarvan een autowasborstel en de tuinslang. De kracht van de hogedrukspuit beschadigt de vezels van het hout waardoor vuil en groene aanslag zich nog sneller hecht aan het hout.

Hoe voorkom ik groene aanslag op mijn houten schutting?

Groene aanslag is niet geheel te voorkomen. Op plekken waar het hout van de schutting lang vochtig blijft zoals vlak boven de grond, in de schaduw en uit de wind, kunnen algen zich ontwikkelen. Het gebruik van betonnen palen en betonnen onderplaten zorgt ervoor dat de schutting minder vochtig wordt waardoor het hout beter blijft.

Hoe voorkom ik dat mijn houten schutting grijs wordt?

Alle soorten hout worden na verloop grijzer. Als u de kleur van het hout wilt behouden kunt u de schutting elke 3-5 jaar behandelen met een beits of olie. Een beits of olie is beter geschikt om te gebruiken dan een dekkende lak. Het hout moet kunnen blijven ademen zodat vocht niet opgesloten raakt in het hout. Als dat wel gebeurt kunnen schimmels zich ontwikkelen en ontstaan er zwarte vlekken op het hout. Deze vlekken zijn alleen met speciale producten te verwijderen. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Boven €2500,00 Gratis bezorging*
Bezoek onze showroom