Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Hoe verwijder ik witte aanslag

Wat is witte uitslag?

Witte uitslag is hetzelfde als kalkuitbloei. Kalkuitbloei treedt op onder bepaalde omstandigheden in het klimaat.
Beton wordt gemaakt door vermenging van natuurlijke producten zand, grind, cement en water en bij natuurlijke processen is het niet mogelijk om alle factoren in de hand houden.
Met betonproducten kan er door de samenvoeging van cement met water een chemische reactie ontstaan.
Er wordt dan calciumhydroxide ofwel zogenoemde ‘vrije kalk’ gevormd. 
De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide (CO2) in de lucht, waardoor calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaan er dan witte vlekken op uw tegels.

Is kalkuitbloei/ witte uitslag te voorkomen?

Er is weinig tot niets te doen aan kalkuitbloei. De witte uitslag in het beton kan direct bij de productie ontstaan. 
Kalk is een stof in het beton die niet gebonden is door andere grondstoffen. Als de beton tegels buiten opgeslagen zijn of in gebruik genomen zijn, kan door het naar buiten tredende vrije kalk en CO2, een witte uitslag ontstaan.

Gecoate tegels hebben over het algemeen wel minder last van witte uitslag door de extra deklaag op de tegels. Ook bij keramische tegels komt kalkuitbloei minder voor.

Kan kalkuitbloei verwijderd worden?

Het is moeilijk aan te geven wanneer de kalkuitbloei verdwenen is. Dit hangt van een aantal factoren af. De ontstane witte uitslag is, zonder het product aan te tasten, bijna niet van het betonoppervlak te verwijderen.
Onder invloed van de kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat in een stof die oplosbaar is.
Een zure verontreiniging in de lucht kan dit proces versnellen, waardoor het verdwijnen van de witte uitslag op het betonoppervlak sneller bespoedigd wordt.

De witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf, waarbij u geduld moet hebben. Ga de bestrating niet met een hoge drukreiniger schoonspuiten. Op deze wijze beschadigd uw bestrating. 
Witte kalkuitslag heeft géén negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van uw product en verdwijnt op den duur vanzelf. 

Mocht u het proces willen versnellen, dan kunt u gebruik maken van koolzuurhoudend water en/of de Fixs-kalkuitbloeiverwijderaar

De ontstane aantastingen van het oppervlak als gevolg van mechanische reiniging of reiniging bijvoorbeeld door inzet van zoutzuur, kunnen niet bij ons gereclameerd worden Ook is de witte uitslag is geen reden tot reclamatie.

Onderhoud en reinigingsmiddelen

De tijd die u bespaart dankzij deze middelen waaronder de groene-aanslagreiniger en onkruidwerend voegzand, kunt u gebruiken om heerlijk te genieten in uw tuin. En de vlekken die ontstaan zijn door feestjes of de barbecue verwijdert u met de Fixs steen- en tegelreiniger.

Voor het schoonmaken met de onderhoud en reinigingsmiddelen van Fixs bent u bij Sierbestrating-Nederland aan het juiste adres.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom