Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Verwerkingsadvies keramische tegels 2 cm

Hoe duurzaam keramische terrastegels van 2 cm ook zijn, alles staat en valt met de manier waarop het product verwerkt wordt. Door hun geringe dikte van 2 cm en hun lage gewicht moet er extra aandacht worden besteed aan de opbouw van de ondergrond. Sierbestrating-Nederland adviseert u om het leggen van keramische terrastegels van 2 cm over te laten aan een vakman. 

Wilt u toch zelf uw terras van keramische tegels 2cm aanleggen dan adviseren we om gebruik te maken van oxxobase platen onder de keramische tegels. Deze platen maken het aanleggen van een terras met keramische tegels een stuk eenvoudiger.

Algemene tips verwerken keramische tegels 2 cm

  • Controleer voor verwerking of alle tegels van dezelfde productiedatum zijn
  • De verpakking biedt bescherming aan het product, verwijder de verpakking dus kort voordat u begint. Stapel het product ook niet zonder bescherming langdurig op elkaar. 
  • Bij gebruik van meerdere pakketten is het raadzaam om de tegels uit verschillende pakken zo veel als mogelijk door elkaar te gebruiken;
  • De tegels zijn zeer gevoelig voor beschadigingen aan de randen en hoeken. Houdt daar rekening mee bij het verwerken van de tegels (schuur de tegels niet over elkaar).
  • Hou bij het bestellen rekening met verlies door het op maat zagen van tegels. Bestel voldoende keramische tegels 2 cm zodat u niet een nalevering krijgt met een andere productiedatum.
  • Denk goed na over eventuele afwatering van het terras en het opvangen, infiltreren en afvoeren van regenwater. Zie voor tips om wateroverlast in uw tuin tegen te gaan onze adviespagina; wateroverlast in de tuin

Tips voordat u begint met de aanleg van het terras

  1. Begin altijd haaks en blijf tijdens de aanleg controleren of de tegels haaks liggen
  2. Verleg keramische tegels 2cm altijd met een voeg. Voor een gelijke voeg kunt u voegkruisjes gebruiken
  3. Zaag de keramische tegels 2cm met een dichte diamantschijf en zaag altijd nat.
  4. Spoel de gezaagde tegels schoon om vlekvorming te voorkomen.

Aanleg terras keramische tegels 2cm met oxxobaseplaten

Als u zelf uw terras van keramische terrastegels van 2cm wilt aanleggen adviseren wij u om oxxobaseplaten te gebruiken. De oxxobaseplaten vergemakkelijken het verwerken van de keramische tegels en zorgen voor goede drukverdelende en drainerende ondergrond. De opbouw van een terras van keramische terrastegels 2 cm met oxxobaseplaten;

OPBOUW ONDERGROND

20 mm  keramische tegel 2 cm 
22 mm  Oxxobase plaat
15 cm  zandbed
2 mm   geotextiel (aanbevolen bij slappe ondergrond)

Stap 1 - Uitzetten van het terras van keramische tegels

Zet alle maten van het te bestraten oppervlak uit met houten paaltjes en uitzet touw, welke u aan de buitenrand van het te bestraten oppervlak plaatst. Begin de bestrating altijd bij een vast punt, zoals een muur. Voor een goede afwatering laat u uw terras per strekkende meter 1 cm aflopen.

Stap 2 - Zandbed maken

Het nieuwe zandbed zal bij een terras ongeveer 20 cm hoog moeten zijn. Wanneer de ondergrond erg slap is (bijvoorbeeld bij veen of klei) moet de grond minimaal 25 a 30 cm uitgegraven worden. Houdt er rekening mee dat het zand wel hoger geplaatst moet worden. Doordat het zand nog getrild moet worden, zakt dit natuurlijk weer. Tip: indien u uw terras ook wilt verlichten is dit het moment voor het leggen van de stroomkabels! Gebruik goed drainerend zand. Sierbestrating-Nederland heeft keuze uit verschillende soorten ophoogzand. Brekerszand heeft een zeer geode drainerende werking.

Stap 3 – Aantrillen van het ophoogzand

Na het aanbrengen van het ophoogzand moet het aan getrild worden. Kies voor aanleg van een terras voor een middelzware tot zware trilplaat. Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Maak eerst horizontale banen en daarna verticale banen. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk of plaat. Een trilplaat kunt u op veel plaatsen huren. 

Stap 4 -  Oxxobaseplaten leggen

Na het afreien van het zandbed kunnen de oxxobaseplaten worden aangebracht. De oxxobaseplaten kunnen eenvoudig met een stanleymes op maat worden gesneden. Het verbinden van de platen werkt door middel van een mes en groef verbinding. Het is belangrijk om te starten met 2/3 van een plaat. Op deze manier zullen de naden van de OXXOBASE en de later gelegde keramische tegels elkaar niet overlappen.

Stap 5 - keramische tegels 2 cm leggen

Op de OXXOBASE platen kunnen rechtstreeks de keramische tegels van 2cm gelegd worden. Let bij het leggen erop dat de tegels gevoelig zijn voor breuk en probeer ze daarom in één keer goed te leggen. Voor de juiste afstand van de voegen kunnen voegkruisjes worden gebruikt. De keramische tegels kunnen NIET worden afgetrild en moeten ook niet worden aangeklopt met een hamer.

Stap 6 - opsluitbanden zetten

Om het terras heen worden opsluitbanden gezet om de bestrating op te sluiten. Zorg bij het zetten van de banden ervoor dat er geen open ruimten tussen de opsluitband het zandbed ontstaan. Plaats de opsluitbanden 1 cm lager dan de keramische tegels.

Stap 7 – invoegen van terras keramische tegels 2 cm

Voor het invoegen van de keramische tegels kunt u gebruik maken van verschillende soorten voegzand en voegmortels. Voor een goed doorlatende voeg kunt u voor een terras van keramische tegels o.a gebruik maken van Fixs voegmortel pro en Fixs Gatorsand XP. Een uitgebreide uitleg van de voegmortels en hun verwerking vindt u op de productpagina.  Zorg voor voldoende uithardingstijd van de voeg voordat u het terras gaat gebruiken.

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom