Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom

Verwerkingsadvies stapelblokken

verwerken van stapelblokken tot bloembak

Met stapelblokken kunt u op een eenvoudige manier hoogteverschillen in de tuin creëren of opvangen. De stapelblokken zijn ideaal voor een verhoogde border, bloembak of als aankleding van een spiegelvijver. Het leggen van de stapelblokken is gemakkelijk zelf te doen. Sierbestrating-Nederland adviseert u graag over de juiste verwerking van stapelblokken.

stapelblokken levering

Nadat uw stapelblokken binnen 4 a 5 werkdagen na bestelling geleverd zijn is het goed om te letten op de volgende zaken voordat u begint met de aanleg van uw stapelmuurtje.

 • Controleer, voordat u de verpakking van de stapelblokken verwijdert uw bestelling op transportschade en productiedatum. Bij ontvangst van verschillende pakketten stapelblokken dient de productiedatum van de stapelblokken overeen te komen. Houd bij constatering van afwijkingen of transportschade de verpakking van de stapelblokken zoveel mogelijk intact.
 • De verpakking biedt bescherming aan het product, verwijder de verpakking dus kort voordat u begint.
 • Bestel voldoende stapelblokken, houdt rekening met een klein percentage breuk of beschadiging en de extra stapelblokken die nodig zijn voor het verzagen.

stapelblokken verwerking

Een aantal algemene tips die Sierbestrating-Nederland u wil meegeven voor het mooiste resultaat van een stapelmuur zijn de volgende:

algemene verwerkingstips Stapelblokken

 • Door de stapelblokken uit meerdere pakketten te mixen zorgt u er voor dat eventuele (kleine) kleurverschillen niet opvallen. 
 • De stapelblokken van Tuinvisie® zijn door en door gekleurd. Het is daarom niet noodzakelijk maar het geeft wel het mooiste resultaat om de bovenzijde als zichtzijde te verwerken.
 • Indien de muur langer is dan 10m, dient deze voorzien te zijn van dilatatievoegen. Ook tussen muren, gevels en pilaren zijn dilatatievoegen nodig.

stapelblokken zagen

 • De stapelblokken zijn op maat te zagen met een haakse slijper voorzien van diamant schijf. Spoel de stapelblokken na het slijpen goed af met schoon water.
 • Indien u blokken zaagt, doe dit dan buiten het werk. Voorkom dat spoelwater of zaagstof op het werk komt. Dit is achteraf namelijk lastig te verwijderen.

verwerken stapelblokken

Het verwerken van de stapelblokken tot een stapelmuur is vrij eenvoudig. Zorg in ieder geval voor een goede basis en neem voldoende tijd om tijdens het werk de verschillende stappen te controleren voordat u er aan begint. Om een stapelmuur te maken volgt u de volgende stappen:

fundament stapelblokken

Het fundament van een stapelmuur tot 80 cm bestaat enkel uit op zijn zijkant gelegde opsluitbanden van 5X20x100. Bij een stapelmuur van meer dan 80 cm hoog is het goed eerst een betonfundering te storten tot een diepte van 40 cm. De stappen voor een fundering van opsluitbanden zijn:

 1. graaf eerst de grond af tot 10 cm onder het maaiveld (leg de stapelblokken uit om te kijken hoe u uw fundering moet graven).
 2. Leg de opsluitbanden op zijn kant in het gat en zorg ervoor dat ze mooi waterpas liggen.
 3. Bevestig de eerste laag stapelblokken op de opsluitbanden met kit of lijm.

Voor een fundament van beton voor een hogere stapelmuur gelden de volgende stappen:

 1. graaf de grond uit tot 40 cm onder het maaiveld (leg de stapelblokken uit om te kijken hoe u de fundering moet graven).
 2. Stort het beton tot 5 cm onder het maaiveld. Breng op de halve hoogte wapening in het fundament aan. Enkele wapeningsstaven zijn voldoende om scheurvorming en verzakking te voorkomen.
 3. Zorg ervoor dat de bovenzijde van het beton waterpas wordt afgewerkt en laat het beton langzaam uitharden.
 4. Bevestig de eerste laag stapelblokken op de fundering met kit of lijm.

stapelblokken stapelen

Boven op de eerste laag stapelblokken kan de volgende laag stapelblokken verlijmt of gekit worden. Verwerk de stapelblokken in halfsteensverband of een ander verspringend verband voor een stabiele muur. Van veel stapelblokken die Sierbestrating-Nederland zijn halve en hele maten te bestellen, meestal stapelblokken in de maten 30 cm en 60 cm.

Op de bovenste laag kan een dekplaat worden verlijmd. Sierbestrating-Nederland heeft een afdekplaat in antraciet 60x30x6 (strak) en een afdekplaat split (ruwe zijkant) 60x25x6 cm. De opsluitbanden van Schellevis Oud Hollands worden ook gebruikt als afdekplaat en zijn leverbaar in verschillende formaten en kleuren.

stapelblokken verlijmen of kitten

Het is niet nodig om de stapelblokken op te metselen. De stapelblokken kunnen uitstekend verlijmd of gekit worden. Voor het verlijmen van stapelblokken adviseert Sierbestrating-Nederland de volgende producten.

 • Fixs Multikit is een lijmkit op basis van Silyl Modified Polymer. Deze kunt u gebruiken als lijm en/of als afdichtmiddel. Het is sterk, elastisch en het hecht op bijna iedere ondergrond en is zeer geschikt voor de opbouw van stapelmuren. Breng op elk stapelblok twee lijntjes kit aan over de lengte van de steen. Na het aanbrengen kan het volgende stapelblokken direct worden aangebracht

 • Fixs tuinlijm is een kant-en-klare pu-schuimlijm. Speciaal voor de verlijming van betonsteen en natuursteen in de tuin en geeft een zeer sterke verbinding na een korte droogtijd. Fixs Tuinlijm wordt gebruikt als vervanging van mortel voor het bouwen van o.a. tuinmuren. Zorg ervoor dat tenminste 80% van het blok/steen oppervlak bedekt is met Fixs Tuinlijm. U kunt dit controleren door het tweede blok te plaatsen en weer onmiddellijk te verwijderen. Plaats de blokken door ze een beetje te bewegen wanneer deze op hun plaats gebracht zijn, om de lijm gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat de lijm zich ophoopt.

verhoogde border van stapelblokken vullen

Als u de stapelblokken gebruikt voor een verhoogde border is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de afwerking. Als de verhoogde border in een bestaand gazon komt is het noodzakelijk om de graszode tegelijk te verwijderen met het graven van de fundering. Als het gras onderin de bak aanwezig blijft zorgt dit voor een storende laag waardoor planten het niet goed zullen doen in de bloembak. Vul de bloembak op met goede tuinaarde.

Algemene verwerkingstips:

 • zorg ervoor dat tegelijk met het uitgraven van de fundering van de bloembak de graszode wordt verwijdert en de eerste 20 cm diepte wordt los gespit om storende lagen in de bloembak te voorkomen.
 • De bloembak kan tot 20 cm onder de rand gevuld worden met tuinaarde. Vul de bovenste 20 cm af met goede potgrond zoals Culvita potgrond voor extra voeding van de jonge beplanting
 • Druk de tuinaarde een beetje aan zodat grond in de bloembak naar verloop van tijd niet teveel inklinkt
 • Om uitdroging van de bovengrond te voorkomen is het raadzaam om de bloembak na het planten af te strooien met een bedekking van bijvoorbeeld franse boomschors.

waterinfiltratie in verhoogde border

Als u een verhoogde border maakt langs het terras zou u deze border gebruikt kunnen worden voor een duurzame oplossing, wateropvang en infiltratie van het regenwater van het terras. Langs de rand van de border in het terras brengt u een afwateringsgoot aan die gekoppeld zit op infiltratieblokken die in de bloemborder kunnen worden aangebracht. Zo slaat u twee vliegen in één klap. Het voorkomen van wateroverlast in de tuin en het voorkomen van verdroging van de bloemborder.

waterinfiltratie in verhoogde border

Hetzelfde kunt u doen door het afkoppelen van de regenwaterafvoer van uw dak. Met oplossingen zoals deze, helpt u mee aan een duurzame en klimaatbestendige aanleg van de tuin. Zie voor meer informatie over duurzame oplossingen het gedeelte Duurzaamheid en Klimaat op deze website en voor de producten die u kunt gebruiken het tabblad Afwatering op deze website van Sierbestrating-Nederland.

mogelijkheden met stapelblokken

Met stapelblokken kunt u veel meer dan alleen een tuinmuurtje of een verhoogde bloembak maken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zitbank, loungebank of een tuinbank en border ineen. Laat u inspireren door de volgende voorbeelden.

verhoogde bloembak en verhoogde vijver van stapelblokken

verhoogde plantenbak van stapelblokken en een kleine vijver van stapelblokken met afdekplaat

zitbank van stapelblokken met houten zitgedeelte

robuuste zitbank van stapelblokken met houten zitgedeelte

zitbank composiet in stapelblokken muur

zitbank van composiet in stapelblokken muurtje

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    In verband met vakantie zijn wij gesloten. Verbergen
Tel: 085-130 56 49
Vakkundige snelle levering
Bezoek onze showroom